Pulseras Candela, el programa de radio ‘Ser Especials’ de la Fundació Mercè Pla, Marc Buxaderas,  el Club Gimnàstic Tarragona y  el Ajuntament de Masquefa, Solidarios ONCE Catalunya

El acto de entrega será el 10 de diciembre en el Auditorio ONCE Catalunya

Fecha: 31/10/2018

Los Premios Solidarios ONCE Catalunya tienen la finalidad de reconocer y premiar aquellas personas, entidades, instituciones, proyectos y medios de comunicación y administraciones que realizan una labor solidaria en su entorno de influencia y procuran la inclusión social de todos los ciudadanos, la normalización y la autonomía personal y la accesibilidad universal, la vida independiente, y que sean coincidentes con los valores esenciales de la Cultura Institucional del Grupo social ONCE. Los premiados destacan por su sensibilidad social, su larga trayectoria y su dedicación en pro de los derechos sociales de los más desfavorecidos.

Los galardonados de los Premios Solidarios ONCE Cataluña 2018, que este año tienen como protagonista el 80 aniversario de la institución, son:

A la Institución, Organización, Entidad u ONG: Asociación Pulseras Candela

Al medio o proyecto de comunicación: Programa de Radio ‘Ser Especials’ de la Fundació Mercè Pla

A la Persona Física: Marc Buxaderas

A la Empresa: Club Gimnàstic Tarragona

A la Administración Pública: Ajuntament de Masquefa

"Estos premios son un reconocimiento a la solidaridad catalana, la que recibimos cada día y la que nos permite hacer nuestra labor social. Brindamos visibilidad a personas, entidades e iniciativas, demasiado a menudo invisibles. Y nos gustaría que todo el mundo supiera de sus luchas y superaciones cotidianas porque se lo merecen. Hacen un trabajo diario, callado y tenaz y demuestran que con esfuerzo y constancia hay realidades que se pueden cambiar”, asegura el presidente de los Premios Solidarios ONCE Catalunya y también presidente del Consejo Territorial de la ONCE Catalunya, Enric Botí.

Los Premios Solidarios ONCE Catalunya se celebran desde el 2001. Desde entonces han sido galardonados, entre otros, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Pere Casaldàliga, Isidre Esteve, el Pare Manel, Anna Vives, Borja Corcóstegui y las fundaciones de Vicente Ferrer o Pasqual Maragall.

Los premiados recibirán la obra escultórica SOLIDARIOS, en un acto público que tendrá lugar el lunes 10 de diciembre a las 19.00 h en el Auditorio ONCE Catalunya.

El jurado ha estado formado este año por Ana Peláez, consejera general de la ONCE; Enric Botí, presidente del Consejo Territorial de la ONCE en Catalunya y presidente del Jurado; Manel Eiximeno, director CRE ONCE Barcelona; Xavier Grau, de ONCE Catalunya; Francina Alsina, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social; Antonio Guillén, presidente del COCARMI; Francesc Iglesies, secretario de Asuntos Sociales y Familias de la Generalitat de Catalunya; y representantes de medios de comunicación. 

ASOCIACIÓN PULSERAS CANDELA (Obra Social Hospital Sant Joan de Déu) .-  www.pulserascandela.com

Las Pulseras Candela son el esfuerzo de muchas familias y amigos con un objetivo común, la investigación del cáncer infantil en el Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

Su historia comenzó a mediados de 2013 con Candela, una niña ingresada en el Hospital Sant Joan de Déu por leucemia. Para llenar las largas horas que pasaba en el hospital, una voluntaria le enseñó a hacer pulseras con hilos de color. Poco tiempo después, dos de sus amigas, decidieron poner el nombre de Candela a las pulseras y tuvieron la idea de montar una parada en su pueblo para recaudar dinero para la investigación del cáncer infantil.

Poco a poco, muchas otras familias de la octava planta, se fueron sumando al proyecto, convencidas de que la investigación es una vía de esperanza para tratar el cáncer infantil, y la herramienta imprescindible para un mejor diagnóstico, tratamiento y seguimiento de los pacientes.

Los fundadores de este proyecto solidario fueron un grupo de los niños y niñas hospitalizados aquel año en la planta de Onco-hematología, llamados Els Xipirons (Los Chipirones).

Todo este movimiento solidario se ha ido consolidando con el paso del tiempo gracias al esfuerzo de todas las familias implicadas, al trabajo de los voluntarios y al soporte incondicional de la Obra social Sant Joan de Déu.

Con el fin de preservar los valores que les transmitieron Los Chipirones, luchar por sus objetivos y dar transparencia a sus acciones, las familias legalizaron a finales de 2016 el proyecto como Asociación sin ánimo de lucro Pulseras Candela. En estos años han hecho una donación de más de 1.500.000 € para la investigación del cáncer infantil.

Su lucha continúa adelante y creciendo cada año, con la ayuda de muchos voluntarios, escuelas, comercios, eventos de todo tipo y haciendo llegar a toda la sociedad su mensaje: el cáncer infantil es el gran olvidado y necesita más investigación específica.

FUNDACIÓ MERCÉ PLA - PROGRAMA DE RADIO “SER ESPECIALS”.- www.fmp.cat.

La Fundación Mercè Pla es una entidad sin ánimo de lucro que tiene como misión velar por la atención social, en el ámbito de las Terres de l’Ebre, de las personas con discapacidad y personas en situación de dependencia mediante la defensa de sus derechos.

En octubre del año 2017 iniciaron un programa de radio llamado ‘Ser Especials’, en Ràdio Ebre - Cadena Ser, un espacio que permite sensibilizar y acercar a la población sobre la discapacidad intelectual.

Este programa está realizado, producido y presentado en primera persona por las personas atendidas por la Fundación, participantes en su taller de radio. El programa consta de una entrevista a la persona, entidad o institución que elijan ellos mismos y un pequeño informativo donde se dan a conocer las actividades de la Fundación. De esta manera se lleva a la práctica todo lo aprendido en el taller.

Con este programa de radio se pretende:

- Cambiar la percepción social sobre la discapacidad, haciéndose sentir en su entorno.

- Fomentar la integración y normalización de las personas con discapacidad intelectual.

-Facilitar las relaciones interpersonales.

-Favorecer la inclusión. La discapacidad intelectual no suele tener cabida en las radios y menos aún con la voz de sus protagonistas.

-Conjugar la vertiente formativa de la experiencia con la voluntad de dar voz a las personas con discapacidad, a fin de que, con el micrófono en la mano, disfruten de un escaparate donde reivindicar sus capacidades, defendiendo sus derechos.

MARC BUXADERAS.- http://www.marcbuxaderas.com/.

Por su actitud vital y la capacidad de superación. Este joven tiene parálisis cerebral tetrapléjica y llena teatros con sus monólogos 'Pon un discapacitado en tu vida'. Marc dice: "Quiero conseguir que la discapacidad se normalice y que la gente cambie su percepción sobre las personas con discapacidad".

También imparte la charla “Todos somos personas” en escuelas e institutos para hacer llegar su mensaje a los futuros conductores de la sociedad, donde explica cuál es su discapacidad, qué conlleva, cuáles son los tratamientos a los que se ha sometido, los profesionales que la discapacidad requiere, los deportes que practica, la importancia que tiene la familia en la discapacidad, cuáles son sus objetivos y su día a día en general.

CLUB GIMNÀSTIC DE TARRAGONA.- http://www.gimnasticdetarragona.cat.  

Club Gimnàstic de Tarragona, conocido popularmente como Nàstic, es una entidad polideportiva de la ciudad de Tarragona que, además de equipos de fútbol, cuenta con ocho secciones deportivas más.

Este club fue el primero en crear una sección de fútbol para personas con discapacidad, en el año 2016. El presidente del club, Josep Maria Andreu, lo calificó como "el mejor equipo de la historia del Nàstic". A partir de esta iniciativa, la Liga de Fútbol Profesional impulsó la temporada 2017/18 LaLiga Genuine, en la que compitieron 18 clubes con equipos en primera y segunda división, que se animaron a seguir el ejemplo del Nàstic.

La temporada 2018/19 ha comenzado con 12 clubes más que se incorporan a esta liga, donde por lo tanto participan ya 30 equipos. Tanto en la primera como en la segunda temporada el Nàstic ha sido uno de los clubes que ha ofrecido sus instalaciones para la competición y se ha convertido en una sede fija de LaLiga Genuine.

AJUNTAMENT DE MASQUEFA.- Proyecto ‘CTC Accesible’.-  www.ctc.masquefa.net.

El Centro Tecnológico Comunitario (CTC)  de l’Ajuntament de Masquefa es la sede del proyecto ‘CTC Accesible’. En el CTC se ofrecen servicios de formación, asesoramiento emprendedor, bolsa de trabajo, etc.. bajo el paraguas de las TIC. Disponen de herramientas TIC especializadas que garantizan el acceso a los servicios con clara voluntad de que sean accesibles para todos.

Un proyecto que nació en el año 2009 y permite día a día que las personas con cualquier tipo de discapacidad puedan acceder a las tecnologías de la información y la comunicación en igualdad de condiciones y beneficiarse tanto a nivel personal como laboral.

El acalde de Masquefa es Xavier Boquete.

 

Els guanyadors dels Premis Solidaris  ONCE Catalunya 2018 són: Pulseras Candela,  programa de ràdio ‘Ser Especials’ de la Fundació Mercè Pla, Marc Buxaderas,  Club Gimnàstic Tarragona i  l’Ajuntament de Masquefa

L’acte de lliurament serà el 10 de desembre a l’Auditori ONCE Catalunya

Els Premis Solidaris ONCE Catalunya tenen la finalitat de reconèixer i premiar aquelles persones, entitats, institucions, projectes i mitjans de comunicació i administracions que realitzen una labor solidària en el seu entorn d'influència i procuren la inclusió social de tots els ciutadans, la normalització i l'autonomia personal i l'accessibilitat universal, la vida independent, i que siguin coincidents amb els valors essencials de la Cultura Institucional del Grup Social ONCE. Els premiats destaquen per la seva sensibilitat social, la seva llarga trajectòria i la seva dedicació en pro dels drets socials dels més desafavorits. 

Els guardonats dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2018, que enguany tenen com a protagonista el 80 aniversari de la institució i la seva evolució, són:

A la Institució, Organització, Entitat o ONG: Associació Pulseras Candela

Al mitjà o projecte de comunicació: Programa de ràdio ‘Ser Especials’ de la Fundació Mercè Pla

A la Persona Física: Marc Buxaderas

A l'Empresa: Club Gimnàstic Tarragona

A l'Administració Pública: Ajuntament de Masquefa

“Aquests premis són un reconeixement a la solidaritat catalana, la qual rebem cada dia i que ens permet fer la nostra tasca social. Brindem visibilitat a persones i iniciatives, massa sovint, invisibles. I ens agradaria que tothom sabés de les seves lluites i superacions quotidianes perquè s’ho mereixen. Fan una feina diària, callada i tenaç i demostren que amb esforç i constància hi ha realitats que es poden canviar”,  assegura el president dels Premis Solidaris ONCE Catalunya i també president del Consell Territorial de l’ONCE Catalunya, Enric Botí.

Els Premis Solidaris ONCE Catalunya es celebren des del 2001. Des de llavors han estat guardonats, entre d’altres, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Pere Casaldàliga, Isidre Esteve, el Pare Manel, Anna Vives, Borja Corcóstegui i les fundacions de Vicente Ferrer o Pasqual Maragall.

Els premiats rebran l’obra escultòrica SOLIDARIS, en un acte públic que tindrà lloc dilluns 10 de desembre a les 19.00 h a l’Auditori ONCE Catalunya.

El jurat ha estat format enguany per Ana Peláez, consellera general de l'ONCE; Enric Botí, president del Consell Territorial de l'ONCE a Catalunya i president del Jurat; Manel Eiximeno, director CRE ONCE Barcelona; Xavier Grau, d’ ONCE Catalunya; Francina Alsina, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social; Antonio Guillén,  president del COCARMI; Francesc Iglesies, secretari d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya; i representants de mitjans de comunicació.

ASOCIACIÓN PULSERAS CANDELA (Obra Social Hospital Sant Joan de Déu) .-  www.pulserascandela.com

Les Polseras Candela són l'esforç de moltes famílies i amics amb un objectiu comú, la recerca del càncer infantil a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

La seva història va començar a mitjans de 2013 amb la Candela, una nena ingressada a l'Hospital Sant Joan de Déu per leucèmia. Per emplenar les llargues hores que passava l'hospital, una voluntària va ensenyar-li a fer polseres amb fils de color. Poc temps després, dues de les seves amigues, van decidir donar el nom de Candela a les polseres i van tenir la idea de muntar una parada al seu poble per recaptar diners per a la recerca del càncer infantil.

A poc a poc, moltes altres famílies de la vuitena planta es van anar sumant al projecte, convençudes que la recerca és una via d'esperança per tractar el càncer infantil, i l'eina imprescindible per a un millor diagnòstic, tractament i seguiment dels pacients.

Els fundadors d’aquest projecte solidari van ser la colla dels nens i nenes hospitalitzats aquell any a la planta d’Onco-hematologia, anomenats Els Xipirons.

Tot aquest moviment solidari s'ha anat consolidant amb el pas del temps gràcies a l'esforç de totes les famílies implicades, al treball dels voluntaris i al suport incondicional de l'Obra social Sant Joan de Déu.

Amb la finalitat de preservar els valors que els van transmetre el Xipirons, lluitar per els seus objectius i donar transparència a les seves accions, les famílies  van legalitzar a finals de 2016 el projecte com a Associació sense ànim de lucre Pulseras Candela. En aquets anys han fet donació de més d’1.500.000€ per la recerca del càncer infantil.

La seva lluita continua endavant i creixent cada any, amb l’ajuda de molts voluntaris, escoles, comerços, esdeveniments de tot tipus i fent arribar a tota la societat el seu missatge: El càncer infantil és el gran oblidat i necessita més recerca específica.

FUNDACIÓ MERCÈ PLA - PROGRAMA DE RÀDIO “SER ESPECIALS”.-  www.fmp.cat

La Fundació Mercè Pla és una entitat sense afany de lucre que té com a missió vetllar per l’atenció social, en l’àmbit de les Terres de l’Ebre, de les persones amb discapacitat i persones amb situació de dependència mitjançant la defensa dels seus drets.

A l’octubre de l’any 2017 van iniciar un programa de ràdio anomenat Ser Especials, a  Ràdio Ebre – Cadena Ser, un espai que permet sensibilitzar i apropar a la població sobre la discapacitat intel·lectual.

Aquest programa està realitzat, produït i presentat en primera persona per les persones ateses de la Fundació, participants en l’activitat del taller de ràdio. El programa consta d’una entrevista a la persona, entitat o institució que triïn ells mateixos i un petit informatiu on es donen a conèixer les activitats de la Fundació. D’aquesta manera es porta a la pràctica tot l’après en el taller.

El programa de ràdio pretén:

- Canviar la percepció social sobre la discapacitat.

- Fomentar la integració i normalització de les persones amb discapacitat intel·lectual.

-Facilitar les relacions interpersonals.

-Afavorir la inclusió. La discapacitat intel·lectual no acostuma a tenir cabuda a les ràdios i menys encara amb la veu dels seus protagonistes.

-Conjugar la vesant formativa de l’experiència amb la voluntat de donar veu a les persones amb discapacitat, a fi que, amb el micròfon a la mà, gaudeixin d’un aparador on reivindicar les seves capacitats, tot defensant els seus drets.

MARC BUXADERAS.- http://www.marcbuxaderas.com/

Per la seva actitud vital i la capacitat de superació. Té paràlisi cerebral tetraplègica i omple teatres amb els seus monòlegs 'Posa un discapacitat en la teva vida'. Marc diu: "Vull aconseguir que la discapacitat es normalitzi i que la gent canviï la seva percepció sobre les persones amb discapacitat".

També imparteix la xerrada Tots som persones en escoles i instituts per fer arribar el seu missatge als futurs conductors de la societat, on explica quina és la seva discapacitat, que comporta, quins són els tractaments als quals s'ha sotmès, els professionals que la discapacitat requereix, els esports que practica, la importància que té la família en la discapacitat, quins són els seus objectius i el seu dia a dia en general.

CLUB GIMNÀSTIC DE TARRAGONA.- http://www.gimnasticdetarragona.cat

Club Gimnàstic de Tarragona, conegut popularment com a Nàstic, és una entitat poliesportiva de la ciutat de Tarragona que, a més d'equips de futbol, compta amb vuit seccions esportives més.

Aquest club va ser el primer a crear una secció de futbol per a persones amb discapacitat, l’any 2016. El president del club, Josep Maria Andreu, va qualificar-lo com “el millor equip de la història del Nàstic”. A partir d’aquesta iniciativa, La Lliga de Futbol Professional va impulsar la temporada 2017/18 la La Liga Genuine, en la qual van competir 18 clubs amb equips a primera i segona divisió, que es van animar a seguir l’exemple del Nàstic.

La temporada 2018/19 ha començat amb 12 clubs més que s’incorporen a aquesta lliga, on per tant participen ja 30 equips. Tant en la primera com en la segona temporada el Nàstic ha estat un dels clubs que ha ofert les seves instal·lacions per a la competició i s’ha convertit en una seu fixa de LaLiga Genuine.

AJUNTAMENT DE MASQUEFA.- Projecte ‘CTC Accessible’. www.ctc.masquefa.net

El Centre Tecnològic Comunitari (CTC) de l’Ajuntament de Masquefa és la seu del projecte “CTC Accessible”. Al CTC s’ofereixen serveis de formació, assessorament emprenedor, borsa de treball, etc. sota el paraigües de les TIC. Disposen d’eines TIC especialitzades que garanteixen l’accés als serveis amb voluntat clara de que siguin accessibles per a tothom.

Un projecte que va néixer a l’any 2009 i permet dia a dia que les persones amb qualsevol tipus de discapacitat puguin accedir a les tecnologies de la informació i la comunicació en igualtat de condicions i beneficiar-se tant a nivell personal com laboral.

L’alcalde de Masquefa és Xavier Boquete.

Compartir en: