Los ganadores de los Premios Solidarios ONCE Catalunya 2016 son: Niños sin barreras, Carme Canals, La Tavella, TEBVist y Museu Marítim de Barcelona

Fecha: 19/07/2016

Los Premios Solidarios ONCE Catalunya tienen la finalidad de reconocer y premiar a aquellas personas, entidades, instituciones, medios de comunicación y administraciones que realizan una labor solidaria en su entorno de influencia procurando la inclusión social de todos los ciudadanos, la normalización y la autonomía personal y la accesibilidad universal. Los premiados destacan por su sensibilidad social, su larga trayectoria y su dedicación en pro de los derechos sociales de los más desfavorecidos. Los premiados de este año son:

A la Institución, Organización, Entidad u ONG: Niños sin barreras.

A la Persona Física: Carme Canals.

A la Empresa: La Tavella.

A la Administración Pública: Museu Marítim de Barcelona (Ajuntament Barcelona, Diputació Barcelona y Autoridad Portuaria de Barcelona).

Al medio o proyecto de comunicación: TEBVist.

"Estos premios son un reconocimiento a la solidaridad catalana, la que recibimos cada día en la ONCE y la que nos permite hacer nuestra labor social. Distinguimos personas, entidades y proyectos que son el altavoz de acciones que pasan, demasiado a menudo, silenciosamente en nuestro alrededor. Les brindamos visibilidad a personas e iniciativas, demasiado a menudo, invisibles. Y nos gustaría que todo el mundo sepa de sus luchas y superaciones cotidianas porque se lo merecen. Hacen un trabajo diario, callado y tenaz y demuestran que con esfuerzo y constancia hay realidades que se pueden cambiar", asegura  el  presidente del Consejo Territorial de la ONCE Catalunya, Enric Botí, que también lo es del jurado de estos galardones.

Los Premios Solidarios ONCE Catalunya se celebran desde el 2001. Desde entonces han sido premiados, entre otros, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Pere Casaldàliga, Isidre Esteve, el Pare Manel, Anna Vives, Borja Corcóstegui y las fundaciones de Vicente Ferrer o Pasqual Maragall.

El jurado de los Premios Solidarios ONCE Catalunya 2016 ha estado formado por Ana Peláez, consejera general de la ONCE; Enric Botí, presidente del Consejo Territorial de la ONCE en Catalunya; Xavier Grau, delegado territorial de la ONCE en Catalunya; Manel Eiximeno, director Centro de Recursos Educativos CRE ONCE Barcelona; Oriol Illa, presidente de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; Antonio Guillén, presidente del COCARMI (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat); Josep Vidal, director general de Economía Social, el Tercer Sector, las cooperativas y la Autoempresa de la Generalitat de Catalunya; y representantes de medios de comunicación.

NIÑOS SIN BARRERAS - www.ninossinbarreras.org

Su misión se fundamenta en la recomendación 13.240 del Consejo de Europa relativa a los efectos de la privación de libertad por el encarcelamiento de un individuo sobre su entorno familiar y social.

A la asociación le preocupa particularmente el efecto que sobre los hijos tiene la separación de sus padres consecuente a la detención y posterior ingreso en prisión. Los niños sufren efectos colaterales a la condena, en particular el juicio negativo de los otros, el deterioro de la convivencia y de la situación económica familiar y la propia separación, lo que conlleva daños psicológicos que podrían ser graves e irreversibles. Es una entidad sin ánimo de lucro formada exclusivamente por voluntarios profesionales de diferentes sectores que con gran ilusión procuran contribuir con su trabajo a mejorar en lo posible "una parcela totalmente olvidada en nuestra sociedad", afirman.

Carme Canals Gimeno - www.fundaciofriends.org

Carme Canals fundó en 2004 la Fundación Friends para atender a los jóvenes y adultos con síndrome de Asperger y/o con dificultades de relación y comunicación. En ese momento su hijo tenía 15 años y no había ningún centro en Barcelona donde estas personas se pudieran encontrar y hacer amigos. Organizó un centro de ocio que ha ido creciendo y desarrollando servicios para dar respuesta a las necesidades y las inquietudes de las familias y los chicos y chicas que iban llegando. En 2008 inicia el proyecto Tienda Friends, un centro especial de trabajo dedicado a la venta de ropa y complementos. El curso 2010-11 comienza el proyecto Educafriends, un servicio de acompañamiento educativo que está permitiendo a un buen número de hombres y mujeres  terminar los estudios o reinsertarse en el itinerario educativo.

Carme siempre ha estado al frente, con gran coraje y carisma. Es un modelo de generosidad y de cómo hacer las cosas bien. Diagnosticada de ELA desde hace cuatro años, ella continúa adelante a pesar de sus dificultades con el ánimo de conseguir la máxima autonomía para todas las personas con este trastorno.

LA TAVELLA - www.latavella.cat

Es un proyecto empresarial integrado por dos entidades sin ánimo de lucro que tiene como objetivo la inserción sociolaboral de personas con discapacidad intelectual y/o trastorno mental severo. Su actividad se centra en la comercialización on line con entrega a domicilio de frutas y verduras junto con un amplio abanico de alimentos, todos ellos con sello ecológico.

La promotora de la Tavella es la Fundación Viver de Bell-Lloc, entidad sin ánimo de lucro constituida en 1982. Con sede en Cardedeu, su ámbito de actuación se circunscribe básicamente a la comarca del Vallés Oriental.

En 2006, arranca un proyecto de agricultura ecológica gracias a la cesión de uso por parte de la Generalitat de una finca en el término municipal de Cànoves i Samalús. En 2007 obtiene la primera cosecha y a partir de ese año se empieza a comercializar la producción de la finca. En 2012 el proyecto suma una adhesión muy importante, la Asociación Santo Tomás - Parmo. Con esta incorporación el proyecto se consolida desde un punto de vista empresarial y de integración sociolaboral.  Actualmente La Tavella emplea a 11 personas, 6 de ellas con algún tipo de discapacidad.

MUSEU MARÍTIM DE BARCELONA.- www.mmb.cat

El Consorcio de las Atarazanas Reales y Museo Marítimo de Barcelona se crea en el año 1993. Se trata de un ente público de carácter local formado por el Ayuntamiento de Barcelona, que es el propietario del edificio, por la Diputación de Barcelona, que es la titular del Museo, y por la Autoridad Portuaria de Barcelona. Tiene por objeto la conservación y la rehabilitación del conjunto patrimonial inmueble donde se alojan las Atarazanas Reales, así como la prestación de los servicios vinculados al Museo.

Con una gran implicación en la accesibilidad en todas las exposiciones y actividades que realiza, el museo favorece siempre la participación y el acceso a la cultura de personas con discapacidad.

Las actividades que oferta así como sus exposiciones son de diseño universal para personas con discapacidad: plena accesibilidad a los espacios, a las piezas de las exposiciones, cartelería y programa de actividades adaptadas.... Además su personal tiene formación específica en atender a personas con discapacidad.

TEBVist, Una nueva televisión que apuesta por la integración.

"Somos como somos" es el lema de TEBVist, la primera televisión on line en Catalunya hecha por personas con discapacidad intelectual. Emite por internet y su programación está hecha íntegramente por personas con discapacidad psíquica. El proyecto cumple una doble función, terapéutica y educacional. Promovido por Francisco Martínez de Foix, director general del Grupo Cooperativo TEB (Taller Escuela Barcelona) e impulsor de los Specials Olympics, TEBVist trabaja desde hace 50 años por una sociedad inclusiva que reconozca los derechos de las personas con discapacidad intelectual y que sea capaz de generar puestos de trabajo y servicios de calidad para este colectivo.

Para el equipo de TEBVist, tan importante es el resultado, como el proceso de elaboración, que funciona con los mismos parámetros que cualquier televisión: un consejo de redacción que recoge propuestas y hace la selección de temas, un equipo de guionistas y redactores; un equipo de maquillaje y vestuario y un equipo de producción que se encarga de programar los rodajes, concertar las entrevistas, preparar el material... El proyecto cuenta con la colaboración voluntaria de Josep Maria Soro, conductor del canal 3/24 de Televisión de Catalunya.

Los premiados recibirán una obra escultórica que representa la materialización del logotipo de SOLIDARIOS, en el transcurso de un acto público que tendrá lugar el próximo jueves 6 de octubre, a las 19.15 h en el Auditorio ONCE Catalunya.

L’acte de lliurament serà el 6 d’octubre a l’Auditori ONCE Catalunya

Els guanyadors dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2016 són: Niños sin barreras, Carme Canals, La Tavella, TEBVist i Museu Marítim de Barcelona

Els Premis Solidaris ONCE Catalunya tenen la finalitat de reconèixer i premiar aquelles persones, entitats, institucions, mitjans de comunicació i administracions que realitzen una labor solidària en el seu entorn d'influència i procuren la inclusió social de tots els ciutadans, la normalització i l'autonomia personal i l'accessibilitat universal. Els premiats destaquen per la seva sensibilitat social, la seva llarga trajectòria i la seva dedicació en pro dels drets socials dels més desafavorits.  Els guardonats d’enguany són:

A la Institució, Organització, Entitat o ONG : Niños sin barreras.

A la Persona Física: Carme Canals.

A l'Empresa: La Tavella.

A l'Administració Pública: Museu Marítim de Barcelona (Ajuntament Barcelona, Diputació Barcelona i Autoritat Portuària de Barcelona)

Al mitjà o projecte de comunicació: TEBVist.

“Aquest premis són un reconeixement a la solidaritat catalana, la que rebem cada dia a l’ONCE i la que ens permet fer la nostra tasca social. Distingim persones, entitats i projectes que són l’altaveu d’accions que passen, massa sovint, silenciosament al nostre voltant.  Brindem visibilitat a persones i iniciatives, massa sovint, invisibles.
 I ens agradaria que tothom sabés de les seves lluites i superacions quotidianes perquè s’ho mereixen. Fan una feina diària, callada i tenaç i demostren que amb esforç i constància hi ha realitats que es poden canviar”,  assegura el president d’aquests guardons i també president del Consell Territorial de l’ONCE Catalunya, Enric Botí.

Els Premis Solidaris ONCE Catalunya es celebren des del 2001. Des de llavors han estat guardonats, entre d’altres, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Pere Casaldàliga, Isidre Esteve, el Pare Manel, Anna Vives, Borja Corcóstegui i les fundacions de Vicente Ferrer o Pasqual Maragall.

El jurat dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2016 ha estat format per Ana Peláez, consellera general de l'ONCE; Enric Botí, president del Consell Territorial de l'ONCE a Catalunya; Xavier Grau, delegat territorial de l'ONCE a Catalunya; Manel Eiximeno, director Centre de Recursos Educatius CRE ONCE Barcelona; Oriol Illa, president de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; Antonio Guillén, president del COCARMI (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat); Josep Vidal, director general d'Economia Social, el Tercer Sector, les cooperatives i la Autoempresa de la Generalitat de Catalunya; i representants de mitjans de comunicació.

NIÑOS SIN BARRERAS - www.ninossinbarreras.org

La seva missió es fonamenta en la recomanació 13.240 del Consell d'Europa relativa als efectes de la privació de llibertat per l'empresonament d'un individu sobre el seu entorn familiar i social.

A l'associació els preocupa particularment l'efecte que sobre els fills té la separació dels seus pares conseqüent a la detenció i posterior ingrés a la presó. Els nens pateixen efectes col•laterals a la condemna, en particular el judici negatiu dels altres, el deteriorament de la convivència i de la situació econòmica familiar i la pròpia separació, la qual cosa comporta danys psicològics que podrien ser greus i irreversibles. És una entitat sense ànim de lucre formada exclusivament per voluntaris professionals de diferents sectors que amb gran il•lusió procuren contribuir amb el seu treball a millorar en el possible “una parcel•la totalment oblidada en la nostra societat”, afirmen.

CARME CANALS GIMENO - www.fundaciofriends.org

Carme Canals va fundar l’any 2004 la Fundació Friends per atendre als joves i adults amb síndrome d’Asperger i/o amb dificultats de relació i comunicació. En aquell moment el seu fill tenia 15 anys i no hi havia cap centre a Barcelona on aquestes persones es poguessin trobar i fer amics. Va organitzar un casal de lleure que ha anat creixent i desenvolupant serveis per donar resposta a les necessitats i a les inquietuds de les famílies i dels nois i noies que anaven arribant. L’any 2008 inicia el projecte Botiga Friends, un centre especial de treball dedicat a la venda de roba i complements. El curs 2010-11 comença el projecte Educafriends, un servei d’acompanyament educatiu que està permetent a un bon nombre de nois i noies a acabar els estudis o a reinserir-se a l’itinerari educatiu.

La Carme sempre ha estat al capdavant, amb gran coratge i carisma, model de generositat i de com fer les coses bé. Diagnosticada d’ELA des de ja fa quatre anys i, malgrat les seves dificultats ella continua al capdavant, participant i proposant noves iniciatives per tal d’aconseguir la màxima autonomia per totes les persones amb aquest trastorn i la seva difusió.

LA TAVELLA - www.latavella.cat

És un projecte empresarial integrat per dues entitats sense ànim de lucre que té com a objectiu la inserció sociolaboral de persones amb discapacitat intel•lectual i/o trastorn mental sever. La seva activitat es centra en la comercialització on line amb lliurament a domicili de fruites i verdures juntament amb un ampli ventall d’aliments, tots ells amb segell ecològic.

La promotora de La Tavella és la Fundació Viver de Bell-Lloc, entitat sense ànim de lucre constituïda al 1982. Amb seu a Cardedeu, el seu àmbit d'actuació es circumscriu bàsicament a la comarca del Vallès Oriental.

Al 2006, arrenca un projecte d’agricultura ecològica gràcies a la cessió d’ús per part de la Generalitat d’una finca al terme municipal de Cànoves i Samalús. El 2007, s’obté la primera collita i a partir d’aquell any es comença a comercialitzar la producció de la finca. El 2012 el projecte suma una adhesió molt important, l’Associació Sant Tomàs – Parmo i s’enfila el camí de la consolidació des d'un punt de vista empresarial i des de l'àmbit de la integració sociolaboral.

Actualment La Tavella dóna feina a 11 persones, 6 d'elles amb algun tipus de discapacitat.

MUSEU MARÍTIM DE BARCELONA.- www.mmb.cat

El Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona es crea l’any 1993. Es tracta d’un ens públic de caràcter local format per l’Ajuntament de Barcelona, que és el propietari de l’edifici, per la Diputació de Barcelona, que és la titular del Museu, i per l’Autoritat Portuària de Barcelona. Té per objecte la conservació i la rehabilitació del conjunt patrimonial immoble on s’allotgen les Drassanes Reials, així com la prestació dels serveis vinculats al Museu.

Atesa la gran implicació en l’accessibilitat en totes les exposicions i activitats que realitza el museu, afavoreixen sempre la participació de persones amb discapacitat a poder gaudir del museu i accedir a la cultura.

Les activitats que oferta així com les seves exposicions són accessibles per a persones amb discapacitat: plena accessibilitat als seus espais, a les peces de les exposicions, cartelleria i programa d’activitats adaptades... A més a més, el seu personal té formació específica en atendre a persones amb discapacitat.

Són un centre actiu i amb inquietuds per fer tot el seu patrimoni i propostes culturals de disseny universal.

TEBVist

“Som com som” és el lema de TEBVist, la primera televisió on line a Catalunya feta per persones amb discapacitat intel•lectual. Emet per internet i la seva programació està feta íntegrament per persones amb discapacitat psíquica. A partir d'uns tallers de televisió, el projecte compleix una doble funció, terapèutica i educacional. Projecte promogut per Francesc Martínez de Foix, director general del Grup Cooperatiu TEB (Taller Escola Barcelona) i impulsor dels Special Olympics. TEBVist treballa des de fa 50 anys per una societat inclusiva, que reconegui els drets de les persones amb discapacitat intel•lectual i que sigui capaç de generar llocs de treball i serveis de qualitat per a aquest col•lectiu.

Per a l’equip de TEBVist, tan important és el resultat, com el procés d’elaboració, que funciona amb els mateixos paràmetres que qualsevol televisió: un consell de redacció que recull propostes i fa la selecció de temes;  un equip  de redactors i  guionistes;
 un equip de maquillatge i vestuari i un equip de producció que s’encarrega de programar els rodatges, concertar les entrevistes, preparar el material, etc. El projecte compta amb la col•laboració voluntària de Josep Maria Soro, conductor del canal 3/24 de Televisió de Catalunya.

Els premiats rebran una obra escultòrica que representa la materialització del logotip de SOLIDARIS, en el transcurs d'un acte públic que tindrà lloc el proper dijous 6 d’octubre, a les 19.15 h. a l’Auditori ONCE Catalunya.

Compartir en: