La ONCE premia la solidaridad y la superación de la sociedad catalana. L’ONCE premia la solidaritat i la superació de la societat catalana

Fecha: 06/10/2016

La ONCE ha premiado la solidaridad y la superación que recibe de la sociedad catalana con la entrega de los Premios Solidarios ONCE Catalunya 2016 a Niños sin Barreras, La Tavella, Carme Canals, Museu Marítim y TEBvist.

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull; la vicepresidenta segunda de la ONCE, Patricia Sanz; la subdirectora general de Treball en la Diversitat de la Generalitat, Elisabet Parés; el presidente del Consejo Territorial de la ONCE en Catalunya, Enric Botí y el presidente del COCARMI (Comitè Català de Persones amb Discapacitat), Antonio Guillén, han entregado los Premios Solidarios ONCE Catalunya 2016, en un acto al que también han asistido representantes del Tercer Sector, del mundo político y social de la sociedad catalana y el delegado territorial de la ONCE en Catalunya, Xavier Grau.

La vicepresidenta de la ONCE, Patricia Sanz ha señalado que estos galardones premian el trabajo bien hecho “de aquellos que ayudan a diario a personas con discapacidad en cualquier actividad”. Sanz ha abogado por “cumplir la ley en materia de empleo para personas con discapacidad, accesibilidad o educación integrada”. Y ha denunciado “el juego ilegal, que hay que erradicar”.

Ganadores de los Premios Solidarios ONCE Catalunya 2016:

Niños sin Barreras, a la Institución, Organización, Entidad u ONG.

Carme Canals, a la Persona Física.

La Tavella, a la Empresa.

Museu Marítim, a la Administración Pública.

TEBvist, al Medio de Comunicación.

El jurado de los Premios Solidarios ONCE Catalunya 2016 ha estado formado por Ana Peláez, consejera general de la ONCE; Enric Botí, presidente del Consejo Territorial de la ONCE en Catalunya; Xavier Grau, delegado territorial de la ONCE en Catalunya; Manel Eiximeno, director Centro de Recursos Educativos CRE ONCE Barcelona; Oriol Illa, presidente de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; Antonio Guillén, presidente del COCARMI (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat); Josep Vidal, director general de Economia Social, el Tercer Sector, las Cooperativas y la Autoempresa de la Generalitat de Catalunya; y representantes de medios de comunicación.

Institución: Niños sin barreras. Es una entidad sin ánimo de lucro formada exclusivamente por voluntarios profesionales de diferentes sectores que con gran ilusión procuran contribuir con su trabajo a mejorar en lo posible "una parcela totalmente olvidada en nuestra sociedad", afirman. Les preocupa y ocupa el efecto que sobre los hijos tiene la separación de sus padres consecuente a la detención y posterior ingreso en la prisión. Los niños sufren los efectos colaterales a la condena, en particular el juicio negativo de los otros, el deterioramiento de la convivencia y de la situación económica familiar y la propia separación, lo cual comporta daños psicológicos que podrían ser graves e irreversibles.

Persona Física: Carme Canals Gimeno. Fundó la Fundación Friends para atender a los jóvenes y adultos con síndrome de Asperger, como su hijo, y/o con dificultades de relación o comunicación. Un centro de ocio al que se le han sumado la Tienda Friends, un centro especial de trabajo dedicado a la venta de ropa y complementos, o el proyecto Educafriends, un servicio de acompañamiento  que permite a chicos y chicas seguir o acabar sus estudios. Diagnosticada de ELA y, a pesar de sus dificultades, Carmen continua luchando por conseguir la máxima autonomía para todas las personas con este trastorno y su difusión. Es un ejemplo de máxima generosidad.

Empresa: La Tavella. Un proyecto empresarial integrado por dos entidades sin ánimo de lucro, la Fundación Viver de Bell-Lloc y la Asociación Santo Tomás- Parmo, que tiene como objetivo la inserción sociolaboral de personas con discapacidad intelectual y/o trastorno mental severo. Su actividad se centra en la agricultura ecológica: la recogida y  comercialización on line, con entrega a domicilio, de frutas y verduras junto con un amplio abanico de alimentos, todos ellos con sello ecológico.

Administración: Museum Marítim de Barcelona. El Consorcio de las Atarazanas Reales y Museo Marítimo de Barcelona se crea en el año 1993. Se trata de un ente público de carácter local formado por el Ayuntamiento de Barcelona, ​​que es el propietario del edificio, por la Diputación de Barcelona, que es la titular del Museo, y por la Autoridad Portuaria de Barcelona. Es un museo que se ha implicado de manera excelente en la accesibilidad desde siempre. Las actividades que oferta así como sus exposiciones son de diseño universal: sus espacios y la mayoría de las piezas expuestas son accesibles y disponen de cartelería y programas adaptados. Además su personal tiene formación específica en atender a personas con discapacidad.

Medio de Comunicación: TEBVist. "Somos como somos" es el lema de TEBVist, la primera televisión on line en Catalunya hecha por personas con discapacidad intelectual. Emite por internet y su programación está hecha íntegramente por personas con discapacidad psíquica. A partir de unos talleres de televisión, el proyecto cumple una doble función, terapéutica y educacional. TEBVist trabaja desde hace años, como cualquier televisión profesional, con el objetivo de conseguir  una sociedad más inclusiva, que reconozca los derechos de las personas con discapacidad intelectual y que sea capaz de generar puestos de trabajo y servicios de calidad para este colectivo.

************

Els premiats d’enguany han estat Niños sin Barreras, La Tavella, Carme Canals, Museu Marítim i TEBvist

L’ONCE ha premiat la solidaritat i la superació que rep de la societat catalana amb el lliurament dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2016 a Niños sin Barreras, La Tavella, Carme Canals, Museu Marítim i TEBvist.

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull; la vicepresidenta segona de l’ONCE, Patricia Sanz; la subdirectora general de Treball en la Diversitat de la Generalitat, Elisabet Parés; el president del Consell Territorial de l’ONCE a Catalunya, Enric Botí i el president del COCARMI (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat), Antonio Guillén, han lliurat els Premis Solidaris ONCE Catalunya 2016, en un acte al que també han assistit representants del Tercer Sector, del món polític i social de la societat catalana i el delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, Xavier Grau.

La vicepresidenta de l'ONCE, Patricia Sanz ha assenyalat que aquests guardons premien la feina ben feta "d'aquells que ajuden diàriament a persones amb discapacitat en qualsevol activitat". Sanz ha advocat per "complir la llei en matèria d'ocupació per a persones amb discapacitat, en matèria d'accessibilitat i d'educació integrada”. I ha denunciat que “cal erradicar el joc il·legal”.

Guanyadors dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2016:

Niños sin Barreras, a la Institució, Organització, Entitat o ONG.

Carme Canals, a la Persona Física.

La Tavella, a l'Empresa.

Museu Marítim, a l'Administració Pública.

TEBvist, al Mitjà de Comunicació.

El jurat dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2016 ha estat format per Ana Peláez, consellera general de l'ONCE; Enric Botí, president del Consell Territorial de l'ONCE a Catalunya; Xavier Grau, delegat territorial de l'ONCE a Catalunya; Manel Eiximeno, director Centre de Recursos Educatius CRE ONCE Barcelona; Oriol Illa, president de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; Antonio Guillén, president del COCARMI (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat); Josep Vidal, director general d'Economia Social, el Tercer Sector, les cooperatives i la Autoempresa de la Generalitat de Catalunya; i representants de mitjans de comunicació.

Institució: Niños sin barreras. És una entitat sense ànim de lucre formada exclusivament per voluntaris professionals de diferents sectors que amb gran il·lusió procuren contribuir amb el seu treball a millorar en el possible “una parcel·la totalment oblidada en la nostra societat”, afirmen. Els preocupa i ocupa l'efecte que sobre els fills té la separació dels seus pares conseqüent a la detenció i posterior ingrés a la presó. Els nens pateixen efectes col·laterals a la condemna, en particular el judici negatiu dels altres, el deteriorament de la convivència i de la situació econòmica familiar i la pròpia separació, la qual cosa comporta danys psicològics que podrien ser greus i irreversibles.

Persona Física: Carme Canals Gimeno. Va fundar l’any 2004 la Fundació Friends per atendre als joves i adults amb síndrome d’Asperger, com el seu fill, i amb dificultats de relació o comunicació. Un casal de lleure al que se li han sumat la Botiga Friends, un centre especial de treball dedicat a la venda de roba, o el projecte Educafriends, un servei d’acompanyament que permet a nois i noies seguir o acabar els seus estudis. Diagnosticada d’ELA i, malgrat les seves dificultats, Carme continua al capdavant per tal d’aconseguir la màxima autonomia per totes les persones amb aquest trastorn i la seva difusió. És un model de generositat.

Empresa: La Tavella.  Un projecte empresarial integrat per dues entitats sense ànim de lucre, la Fundació Viver de Bell-Lloc i l’Associació Sant Tomàs - Parmo, que té com a objectiu la inserció socio-laboral de persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental sever. La seva activitat es centra a l’agricultura ecològica: la recollida i comercialització on line, amb lliurament a domicili, de fruites i verdures juntament amb un ventall ampli d’aliments, tots amb segell ecològic.

Administració: Museum Marítim de Barcelona. El Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona es crea l’any 1993. Es tracta d’un ens públic de caràcter local format per l’Ajuntament de Barcelona, propietari de l’edifici, per la Diputació de Barcelona, la titular del Museu, i per l’Autoritat Portuària de Barcelona. És un museu que s’ha implicat de manera excel·lent en l’accessibilitat des de sempre. Les activitats que oferta així com les seves exposicions són de disseny universal: els seus espais i la majoria de les peces exposades són accessibles i disposen de cartelleria i programes adaptats. A més a més, el seu personal té formació específica en atendre persones amb discapacitat.

Mitjà de Comunicació:  TEBVist. “Som com som” és el lema de TEBVist, la primera televisió on line a Catalunya feta per persones amb discapacitat intel·lectual. Emet per internet i la seva programació està feta íntegrament per persones amb discapacitat psíquica. A partir d'uns tallers de televisió, el projecte compleix una doble funció, terapèutica i educacional. TEBVist treballa des de fa anys, com qualsevol altra televisió professional, amb la finalitat de fer una societat més inclusiva, que reconegui els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i que sigui capaç de generar llocs de treball i serveis de qualitat per a aquest col·lectiu.

Compartir en: