Fundació Surt, Maria Victòria Molins, Programa ‘Solidaris’ de Catalunya Ràdio, Worldcoo y Ajuntament de Reus, ganadores de los Premios Solidarios Grupo Social ONCE Catalunya 2023

Fecha: 24/10/2023
Jurado Premios Solidarios Grupo Social ONCE Cataluña 2023

Los galardonados de los Premios Solidarios Grupo Social ONCE Catalunya 2023 son: A la Institución, Organización, Entidad u ONG, Fundació Surt; al medio o proyecto de comunicación, Programa ‘Solidaris’ de Catalunya Ràdio; a la Persona Física, Maria Victòria ‘Viqui’ Molins; a la Empresa, Worldcoo; y a la Administración Pública, Ajuntament de Reus.

Los Premios Solidarios ONCE Catalunya tienen la finalidad de reconocer y premiar a aquellas personas, entidades, instituciones, medios de comunicación y administraciones que realizan una labor solidaria y procuran la inclusión social de todos los ciudadanos, la normalización, la autonomía personal y la accesibilidad universal. Los premiados destacan por su sensibilidad social, su trayectoria y su dedicación en pro de los derechos sociales de los más desfavorecidos.

“Estos galardones premian la solidaridad que tenemos la suerte de recibir a diario en Catalunya y que nos permite realizar nuestra labor social. Los Premios Solidarios ONCE Catalunya dan visibilidad a personas e iniciativas que en muchas ocasiones son invisibles”, asegura el presidente de los Premios Solidarios ONCE Catalunya y también presidente del Consejo Territorial de la ONCE Catalunya, David Bernardo. “Nos gustaría que todo el mundo conociera las luchas y superaciones cotidianas de los premiados porque se lo merecen. Hacen un trabajo diario, callado y tenaz y demuestran que con esfuerzo y constancia hay realidades que se pueden cambiar”, destaca Enric Botí, delegado de la ONCE en Catalunya. Los premiados recibirán la obra escultórica SOLIDARIOS, en un acto que tendrá lugar el miércoles 15 de noviembre a las 18.00 h en el Auditorio ONCE Catalunya (Gran Vía, 400, de Barcelona).

Los Premios Solidarios ONCE Catalunya se celebran desde 2001. Desde entonces han sido galardonados, entre otros, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Pere Casaldàliga, Padre Manel, y las fundaciones de Vicente Ferrer o Pasqual Maragall.

El jurado ha estado formado este año por David Bernardo, presidente del Consejo Territorial de la ONCE en Catalunya; Enric Botí, delegado de la ONCE en Catalunya; Bárbara Palau, consejera general de la ONCE; Manel Eiximeno, director Centro de Recursos Educativos CRE ONCE Barcelona; Francina Alsina, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; Mercè Batlle, presidenta del COCARMI (Comité Catalán de Representantes de Personas con Discapacidad), y representantes de medios de comunicación.

A la Institución, Organización, Entidad, ONG:

Fundació Surt.- www.surt.org 

Por ser una entidad de acción social que trabaja para hacer efectivos los derechos económicos, sociales y culturales de las mujeres y para erradicar las discriminaciones por razón de sexo y género, con la vista puesta en lograr una sociedad con equidad de género efectiva. Fundació Surt

Surt persigue ser un proyecto socialmente transformador. Con más de 130 profesionales participantes, ha atendido a 7.000 personas en programas y servicios externos gestionados por la entidad, desde 1993. 

Al Programa, artículo o proyecto de comunicación: ‘Solidaris’ Catalunya Ràdio

‘Solidaris’ - Catalunya Ràdio - CCMA.- www.ccma.cat/catradio/solidaris

Por ser un programa social de referencia en la parrilla de Catalunya Ràdio. Lo avalan sus 15 temporadas en antena y la forma en que se abordan los temas sociales y de derechos humanos en el contexto de un mundo global. El programa, dirigido y presentado por Mercè Folch, apuesta por un periodismo crítico, riguroso y reflexivo. Hablar del Solidaris es hacerlo de inclusión, desarrollo, paz, feminismo siempre poniendo énfasis en las historias en primera persona. En las últimas temporadas, el programa ha sido galardonado con el XVI Premio Memorial Joan Gomis 2021 y el Premio Civismo a los Medios de Comunicación 2021. El programa se emite todos los sábados en la antena de Catalunya Ràdio, de 22 ha 23 h. Y siempre está disponible en las plataformas de audio. Mercè Folch Programa Solidaris-compressed

A la Persona Física :

Maria Victòria ‘Viqui’ Molins

Por una vida dedicada a ayudar a lo más desfavorecidos. Nacida en Barcelona, en marzo de 1936, Viqui Molins es una religiosa catalana miembro de la Compañía de Santa Teresa de Jesús. A raíz de sus viajes a Nicaragua en 1981, quiso dedicarse al voluntariado ayudando a personas en riesgo de exclusión social, personas reclusas, personas drogodependientes, haciendo de maestra en el barrio del Raval de Barcelona. Mantiene una postura crítica con la actual iglesia católica defendiendo, por ejemplo, el matrimonio de curas o pidiendo mayor presencia de la mujer en la iglesia.

Su libro Alexia, experiencia de amor y dolor vivida por una adolescente, inspiró al director Javier Fesser, que llevó el libro a la pantalla grande con la película Camino. Desde abril de 2011 colabora con el portal de actualidad religiosa CatalunyaReligió.cat con el espacio llamado La mística del carrer.

El 6 de febrero de 2015 fue investida doctora honoris causa por la Universidad Ramon Llull a propuesta de la Facultad de Educación Social y Trabajo Social Pere Tarrés. Creu de San Jordi, 2016.

A la Empresa:

Worldcoo.-   www.worldcoo.com

Por ser una empresa social creadora del Redondeo Solidario en comercios, como Bonpreu y Esclat, Viena, Condis, Eroski, Caprabo, Areas, General Óptica o Correos, entre otros. En 2022, cumplió 10 años ayudando a diferentes ONG y Fundaciones a obtener financiación para sus proyectos. A través de los diferentes canales de recaudación (principalmente el Redondeo Solidario), la empresa catalana ha canalizado más de 65 millones de donaciones, lo que les ha permitido recaudar 15 millones de euros y ayudar a financiar 742 proyectos que abarcan realidades sociales y medioambientales muy necesitadas.

Más de 300 ONG han podido financiar hasta ahora sus proyectos gracias al Redondeo Solidario y Worldcoo. Entre ellas se encuentran grandes organismos internacionales como Unicef, Cruz Roja o Save The Children, y del ámbito local como Down España, Fundación Ecomar, Fundación Pasqual Maragall...

Worldcoo está extendiendo el Redondeo Solidario a otros países en Europa y Latinoamérica como Portugal, Italia o Ecuador. En este sentido, su CEO y co-fundador, Sergi Figueres, ha defendido que la organización cree "firmemente en la idea de incorporar la solidaridad a pequeñas acciones diarias". “El redondeo solidario se hace simplemente pulsando un botón y puede generar un impacto positivo en todo el mundo. Esperamos ver en unos años los hitos conseguidos entre todos”, ha incidido. "Para los clientes es un importe muy pequeño y la suma de estas donaciones puede ayudar a muchas personas", explica.

Al estamento de la Administración Pública:

Ajuntament de Reus. Proyecto "Reus, ciudad inclusiva".-  www.reus.cat

Para mejorar la accesibilidad a pie de la ciudad. Es el principal objetivo del Plan Director 'Reus Ciudad Inclusiva' encargado por el Ayuntamiento de Reus y del que el Gobierno de Reus aprobó la propuesta de la primera fase de ejecución en 2020. El proyecto se fija como objetivo revisar aceras y pasos de peatones para definir itinerarios accesibles de la red básica de movilidad a pie. Se han identificado ubicaciones prioritarias y se han definido medidas físicas como el pavimento táctil, las baldosas guías, la ampliación de aceras o la instalación de semáforos acústicos.

Se da continuidad así, con una solución integral, a la labor de mejora continua de la accesibilidad a la vía pública que el Ayuntamiento lleva a cabo, con la implantación de medidas de forma progresiva. Se ha puesto el foco en tres aspectos: itinerarios accesibles, pasos de peatones y obstáculos en la vía pública.

El Ayuntamiento de Reus trabaja desde hace muchos años por una ciudad inclusiva y accesible. De modo especial, cabe destacar la implicación del Consejo Municipal de la Discapacidad.

Els guanyadors dels Premis Solidaris  ONCE Catalunya 2023 són Fundació Surt, Maria Victòria Molins, Programa ‘Solidaris’ de Catalunya Ràdio, Worldcoo i l’Ajuntament de Reus

L’acte de lliurament serà dimecres 15 de novembre a l’Auditori ONCE Catalunya

Els Premis Solidaris ONCE Catalunya tenen la finalitat de reconèixer i premiar aquelles persones, entitats, institucions, mitjans de comunicació i administracions que realitzen una labor solidària i procuren la inclusió social de tots els ciutadans, la normalització, l'autonomia personal i l'accessibilitat universal. Els premiats destaquen per la seva sensibilitat social, la seva llarga trajectòria i la seva dedicació en pro dels drets socials dels més desafavorits. 

Els guardonats dels Premis Solidaris ONCE Catalunya 2023 són:

A la Institució, Organització, Entitat o ONG:

Fundació Surt

Al mitjà o projecte de comunicació:

Programa ‘Solidaris’ de Catalunya Ràdio

A la Persona Física:

Maria Victòria ‘Viqui’ Molins

A l'Empresa:

Worldcoo

A l'Administració Pública:

Ajuntament de Reus

“Aquests guardons premien la solidaritat que tenim la sort de rebre a diari a Catalunya i que ens permet fer la nostra tasca social. Els Premis Solidaris ONCE Catalunya donen visibilitat a persones i iniciatives que moltes vegades són invisibles”, assegura el president dels Premis Solidaris ONCE Catalunya i també president del Consell Territorial de l’ONCE Catalunya, David Bernardo. “Ens agradaria que tothom sabés de les seves lluites i superacions quotidianes perquè s’ho mereixen. Fan una feina diària, callada i tenaç i demostren que amb esforç i constància hi ha realitats que es poden canviar”, destaca Enric Botí, delegat de l’ONCE a Catalunya.

Els premiats rebran l’obra escultòrica SOLIDARIS, en un acte que tindrà lloc dimecres 15 de novembre a les 18.00 h a l’Auditori ONCE Catalunya (Gran Via, 400, de Barcelona).

Els Premis Solidaris ONCE Catalunya es celebren des del 2001. Des de llavors han estat guardonats, entre d’altres, Miquel Martí i Pol, Josep Maria Espinàs, Pere Casaldàliga, el Pare Manel, i les fundacions de Vicente Ferrer o Pasqual Maragall.

El jurat ha estat format enguany per David Bernardo, president del Consell Territorial de l'ONCE a Catalunya; Enric Botí, delegat de l'ONCE a Catalunya; Bárbara Palau,  consellera general de l'ONCE; Manel Eiximeno, director Centre de Recursos Educatius CRE ONCE Barcelona; Francina Alsina, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; Mercè Batlle, presidenta del COCARMI (Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat), i representants de mitjans de comunicació.

A la Institució, Organització, Entitat, ONG:

Fundació Surt.- www.surt.org

Per ser una entitat d’acció social que treballa per fer efectius els drets econòmics, socials i culturals de les dones i per erradicar les discriminacions per raó de sexe i gènere, amb la vista posada en assolir una societat amb equitat de gènere efectiva.

Surt persegueix ser un projecte socialment transformador. Amb més de 130 professionals participants, han atès 7.000 persones en programes i serveis externs gestionats per l’entitat, des de 1993.

Al Programa, article o projecte de comunicació:

Solidaris - Catalunya Ràdio - CCMA.- www.ccma.cat/catradio/solidaris

Per ser un programa social de referència a la graella de Catalunya Ràdio. Ho avalen les seves 15 temporades en antena i la manera en què s’aborden els temes socials i de drets humans en el context d’un món global. El programa, dirigit i presentat per Mercè Folch, aposta per un periodisme crític, rigorós i reflexiu. Parlar del “Solidaris” és fer-ho d’inclusió, de desenvolupament, de pau, de feminisme sempre posant èmfasi en les històries en primera persona. En les darreres temporades, el programa ha estat guardonat amb el XVI Premi Memorial Joan Gomis 2021 i el Premi Civisme als Mitjans de Comunicació 2021. El programa s’emet cada dissabte a l’antena de Catalunya Ràdio, de 22 h a 23 h. I sempre està disponible a les plataformes d’àudio.

A la Persona Física :

Maria Victòria ‘Viqui’ Molins

Per una vida dedicada a ajudar el més desfavorits. Nascuda a Barcelona, el  març del 1936, Viqui Molins és una religiosa catalana membre de la Companyia de Santa Teresa de Jesús. Arran dels seus viatges a Nicaragua el 1981, va voler dedicar-se al voluntariat tot ajudant a persones en risc d'exclusió social, persones recluses, persones drogodependents, fent de mestra al barri del Raval de Barcelona. Manté una postura crítica amb l'actual església catòlica defensant, per exemple, el matrimoni de capellans o demanant més presència de la dona a l'església. Viqui Molins

El seu llibre Alexia, experiència de amor y dolor vivida por una adolescente, va inspirar el director Javier Fesser, que va portar el llibre a la pantalla gran amb la pel·lícula Camino. Des de l'abril de 2011 col·labora amb el portal d'actualitat religiosa CatalunyaReligió.cat amb l'espai anomenat La mística del carrer.

El 6 de febrer de 2015 fou investida doctora honoris causa per la Universitat Ramon Llull a proposta de la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés. Creu de Sant Jordi, 2016.

A l'Empresa:

Worldcoo, els cèntims de la compra en projectes solidaris.-   www.worldcoo.com

Per ser una empresa social creadora de l'Arrodoniment Solidari en comerços, com, Bonpreu i Esclat, Viena, Condis, Eroski, Caprabo, Areas, General Optica o Correus, entre d’altres.  El 2022, va fer 10 anys tot ajudant diferents ONG i Fundacions a obtenir finançament per als seus projectes. A través dels diferents canals de recaptació (principalment l’Arrodoniment Solidari), l’empresa catalana ha canalitzat més de 65 milions de donacions, fet que els ha permès recaptar 15 milions d’euros i ajudar a finançar 742 projectes que abasten realitats socials i mediambientals molt necessitades. 

Més de 300 ONG han pogut finançar fins ara els seus projectes gràcies a l’Arrodoniment Solidari i Worldcoo. Entre elles hi ha grans organismes internacionals com Unicef, Creu Roja o Save The Children, i locals com ara Down España, Fundació Ecomar, Fundació Pasqual Maragall... Worldcoo-compressed

Worldcoo està estenent l’Arrodoniment Solidari a altres països a Europa i Llatinoamèrica com Portugal, Itàlia o Equador. En aquest sentit, el seu CEO i co-fundador, Sergi Figueres, ha defensat que l'organització creu "fermament en la idea d'incorporar la solidaritat a petites accions diàries". “L'arrodoniment solidari es fa simplement prement un botó, i pot generar un impacte positiu a tot el món. Esperem veure d'aquí uns anys les fites aconseguides entre tots”, ha incidit. "Per als clients és un import molt petit i la suma d'aquestes donacions pot ajudar a moltes persones", explica.

 A l'estament de l'Administració Pública:

Ajuntament de Reus. Projecte "Reus, ciutat Inclusiva".-  www.reus.cat

Per millorar l’accessibilitat a peu de la ciutat. És el principal objectiu del Pla Director ‘Reus Ciutat Inclusiva’ encarregat per l’Ajuntament de Reus i del que el Govern de Reus va aprovar la proposta de la primera fase d’execució el 2020. El projecte es fixa com a objectiu revisar voreres i passos de vianants per definir itineraris accessibles de la xarxa bàsica de mobilitat a peu. S’han identificat ubicacions prioritàries i s’han definit mesures físiques com el paviment tàctil, les rajoles guies, l’ampliació de voreres o la instal·lació de semàfors acústics. 

Es dona continuïtat així, amb una solució integral, a la tasca de millora contínua de l’accessibilitat a la via pública que l’Ajuntament porta a terme, amb la implantació de mesures de manera progressiva. S’ha posat el focus en tres aspectes: itineraris accessibles, passos de vianants i obstacles a la via pública.

L’Ajuntament de Reus treballa des de fa molts anys per una ciutat inclusiva i accessible. De manera especial, cal destacar la implicació del Consell Municipal de la Discapacitat.

 

Compartir en: